header

  • 100 g Smör
  • 3 dl Mjölk
  • 75 g Jäst
  • ½ tsk Salt
  • 1 dl Socker
  • 1 Ägg
  • ½ tsk Hjorthornssalt
  • 9-10 dl Vetemjöl
  • 1 Uppvispat ägg
  • 200 g Mandelmassa
  • lite Mjölk
  • 3-5 dl Vispgrädde
  • Florsocker

Smält smör. Häll i mjölken och värm fingervarmt. Smula sönder jästen i en bunke och häll över lite av degspadet. Rör så att jästen löser sig. Häll i resten av degspadet samt salt, socker och ägg. Blanda hjorthornssalt med mjölet. Arbeta ner mjölblandningen i degspadet. Låt jäsa i 10 min. Tag upp degen ur bunken och knåda på bakbord. Baka ut 20 bullar. Låt jäsa övertäckta på plåt i 45 min. Sätt på ugen, 250°. Pensla bullarna när de jäst klart, grädda i 5-10 min. Lägg de färdiggräddade bullarna på galler och låt svalna under bakduk. Skär av locket på bullen och gröp ur innehållet i den undre delen. Blanda i lite mjölk och mandelmassa. Stoppa tillbaka blandningen i bullen och täck med grädde. Lägg på locket och lägg på florsocker med en finmaskig sil. Njut!

  • 200 g Smör
  • 2.25 dl Socker
  • 1 Ägggula
  • 1 msk Sirap
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 2 tsk Bakpulver
  • 5 dl Vetemjöl

Rör smör och socker. Blanda i det övriga. Dela i 6 bitar och forma till längder. Grädda i 175° i ca 20 min. Dela längderna till ca 20mm breda, sneda kakor

  • 3 Ägg
  • 3 DL Socker
  • 3 DL Vetemjöl
  • 1 DL Vatten (ljummet)
  • 1½ tsk Bakpulver

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt vatten och mjölblandningen till äggen. Gräddas i avlång form i 175° i 40-45 min

  • 200g Smör
  • 3 dl Socker
  • 2 Ägg
  • 1 dl Kakao
  • 4 tsk Vaniljsocker
  • 1 tsk Bakpulver
  • ca 4 dl Vetemjöl

GLASYR

  • 2 dl Grädde
  • 2 dl Socker
  • 2 msk Sirap
  • 100g Mörk blockchoklad
  • 100g Smör

Smält smöret och rör ner socker och ägg. Blanda i kakao, vetemjöl vaniljsocker och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smöret. Gör en form av bakplåtspapper, ca 200x300mm, i en långpanna och häll i smeten. Grädda i 175°C i 15-20min. Glasyr: Blanda Grädde, socker, sirap och choklad. Koka tills det tjocknar (122°C). Vispa ner det kalla smöret i klickar. Lägg kakan på en plåt eller fat med kant och ta bort bakplåtspappret. Häll över glasyren och strö ev. på flagad mandel. Låt kallna i kylen.

  • 14.5dl Havregryn
  • 5.5dl Strösocker
  • 3dl Hackad skållad mandel
  • 2.5tsk Bakpulver
  • 500g Smält smör
  • 2 Ägg
  • 1 pkt Nougat
  • lite Mörk blockchoklad

Blanda ordentligt, bred ut i långpanna, kompakt. Grädda i 13 minuter. Hyvla på nougaten på den varma kakan. Stryk ut. Smält blockchokladen och spritsa över kakan. Källa: Monica Edholm Gunnebo